logo

Askerlik Kanununda Köklü Değişiklik

Askerlik Kanununda Köklü Değişiklik

Askerlik Kanununda değişiklik yapılmasına dair tasarısı TBMM’ye sunuldu.

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Tasarıya göre, askerlik şubeleri başkanlıklarınca kısa sürelerle teşkil edilen ve etkinliği kalmayan askerlik meclisleri, ilk yoklama ile yedeklik yoklaması işlemleri kaldırılacak. Yükümlülerin sağlık muayeneleri, aile hekimlerince yapılabilecek.

Askeri hastane bulunmayan yerlerde, engelli, yatalak, uvuz kaybı, gibi gözle görülür rahatsızlığı bulunanlar hakkında ”askerliğe elverişli değildir” raporu, askerlik şube başkanı ve mülki amirliklerince görevlendirilecek resmi iki doktordan oluşan geçici sağlık kurullarınca verilebilecek.

Fakülte Öğrencilerinin Askerliği Erteleme Şartları Değişecek

Fakülte ya da yüksek okul öğrencilerinin askerliği erteleme şartlarından olan okula devam mecburiyeti ve iki yıl üst üste sınıfta kalmama zorunluluğu kaldırılacak.

Astsubayların da birinci dereceye yükselebilmesine imkân tanınacak.

Askerlik hizmeti sırasında veya bu hizmeti tamamladıktan sonra fakülte ve yüksek okulları bitirenlere sözleşmeli subay veya astsubay olabilme imkanı gelecek.

Yoklama Süresi Uzatılıyor

Her yıl 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında yapılan yoklama ile 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında yapılan son yoklama uygulamasına son verilecek; yoklama işlemleri, 1 Ocak gününden başlamak üzere yaklaşık 14 aylık süreye yayılacak.

Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri dikkate alınmayacak.

Üniversite Mezunlarına Subay Olma İmkânı

En az 4 yıl süreli fakülte veya yüksekokulları bitiren kadın veya erkeklerden muvazzaf subay olmak için başvuranlar 27 yaşından, lisansüstü öğrenimi tamamlamış olanlar ise 32 yaşından büyük olmamak ve gerekli şartları taşıması şartıyla Genelkurmay Başkanlığı’nca gösterilecek, TSK tarafından harp okullarında yetiştirilemeyen veya yeterince yetiştirilemeyen sınıflarda muvazzaf subaylığa atanabilecek.

Mecburi Hizmet Süresi 5 Yıl Azalıyor

Muvazzaf subayların mecburi hizmet süresi 15 yıldan 10 yıla indirilecek.

Atamalı ya da sözleşmeli olarak görevli sivil eğitim elemanları, TSK sosyal tesisleri ve kamu konutlarından subaylar gibi yararlanabilecekler.

Sözleşmeli olarak 10 kişiye kadar Genelkurmay Başkanı danışmanı çalıştırabilecek.

1. Derecenin 4. Kademesine Yükselebilecek

Diğer kamu personellerinde olduğu gibi TSK personeli de 1. derecenin 4. kademesine kadar yükselebilecek. Halen görevde olan personel ile emekli adi malul, vazife malullüğü, aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanların intibakları gerçekleştirilebilecek.

Uzman erbaşların her yıl 45 gün izin alma hakları olacak. Bu iznin 25 günü mazeret izni olarak kullanılacak.trt

1491 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

9+1 = ?