logo

Çiftçilere Entegre Mücadele Yöntemi Bilgisi

Çiftçilere Entegre Mücadele Yöntemi Bilgisi

Kış aylarında eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına ağırlık veren Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ayaş ilçesi Akkaya köyünde yoğun katılımlı bir toplantıyla domates üretiminde entegre mücadele yöntemi hakkında çiftçilere bilgi verdi.

Toplantıya İl Müdürü Muhsin Temel’in yanı sıra İl Genel Meclisi Üyesi Niyazi Akbaş, Siyasi Parti Temsilcileri, Şube Müdürleri, köy muhtarları, kooperatif başkanları ve içlerinde kadın çiftçilerin yoğun olduğu çiftçiler katıldı.

Domates Yetiştiriciliği ve Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bölgede başlatılan Domateste Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi konularının ele alındığı eğitim ve bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan İl Müdürü Muhsin Temel, tarımsal üretimin artırılması ve yapılan desteklemelerden maksimum düzeyde yararlanabilmeleri için çiftçilere birlikte hareket etme ve kooperatiflere üye olmaları çağırısında bulundu.

Temel, Akkaya Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin üye sayısının artmasıyla proje ve desteklemelerden daha etkin olarak faydalanılabileceğini, kendisinin de bu konuda her türlü desteği vereceğini vurguladı. Bölgede tarımsal faaliyetler içerisinde önemli bir yer tutan sebze ve meyve ürünlerinin daha iyi değerlendirilebilmesi ve pazarlanabilmesi için çiftçilere Sebze Üreticileri Birliği kurmalarını öneren Temel, bu sayede yeni Hal Kanunu uyarınca üretici birliklerinin ürünlerini komisyonculara gerek kalmadan direkt olarak hallerde kendilerinin pazarlayabileceğini anlattı.

Konuşmasında IPARD Projelerine de değinen İl Müdürü Muhsin Temel, proje kapsamında 1 milyar 165 milyon Euro’luk destek verileceğini hatırlatarak Ayaşlı çiftçilerden % 65’e varan oranlardaki bu hibe desteklemelerinden yararlanmaları çağrısında bulundu ve bölgenin önemli ihtiyaçlarından biri olan Soğuk Hava Deposu ihtiyacının IPARD projeleriyle giderilebileceğini kaydetti. Ayaş’ta kadın çiftçilerin kurduğu ve yönettiği Türkiye’ye örnek bir kooperatif olduğunu dile getiren Temel, IPARD projelerinde kadınlara pozitif ayrımcılık tanındığını ve bu projeyi de kadınlardan beklediklerini söyledi.

Akkaya Köyü’nde İl Özel İdaresi ve Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün destekleriyle kurulan ve kadın çiftçiler tarafından yönetilen Salça Fabrikası’nın etkin ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için bölgedeki üreticilerden, üretim alanlarının bir kısmını salça üretimine yönelik domates türlerine ayırmalarını isteyen Temel, Ayaş’ta atıl durumda bulunan kurutma tesisini yeniden hareketlendirmek üzere proje çalışması yapıldığını da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından İl Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri, bölgede İl Müdürlüğümüzce başlatılan Domateste Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi ve Domates Yetiştiriciliği konularında çiftçilere bilgi verdiler. Projeyle domates üretiminin yapılacağı tarlalar İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca sürekli olarak kontrol edilerek üretimin projeye uygun yapılıp yapılmadığı takip edilecek. Projeye katılan ve projeye uygun üretim yapan üreticilere sertifika verilerek ürünlerin daha yüksek fiyatla alıcı bulmaları sağlanacak.

1367 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

3+10 = ?