Son Dakika
Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü patlamayla ilgili davada savcı, sosyolog Pınar Selek’in de aralarında olduğu sanıkların yeniden yargılanmasını istedi. Mahkeme ise beraat kararında direndi. Duruşma, 22 Haziran’a erteledi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 5 sanık açısından kurulan hükmü 2. kez bozmasının ardından ilk duruşma bugün İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada savcı, yeniden yargılama istedi. Ancak mahkeme heyeti, beraat kararında direndi.
Mahkeme heyeti, diğer sanıklar Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşallah Yağan açısından ise bozma ilamına uyulmasını kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk ve başka suçtan hükümlü Maşallah Yağan’ın bir sonraki celsede hazır edilmeleri için yazı yazılmasına karar verendi.
Duruşma 22 Haziran tarihine erteledi.
MISIR ÇARŞISI’NDAKİ PATLAMA
Mısır Çarşısı girişindeki büfede 9 Temmuz 1998 tarihinde meydana gelen patlama sonucu Beyhan Sürücü, Erdi Karacan, Tuncay Özkan, Fethi Çulfas, Salih Karabıyık ile Engin ve Ergin Tuncer kardeşler hayatını kaybetmiş, 9’u yabancı uyruklu 127 kişi de yaralanmıştı.
Olayın ardından değişik tarihlerde yapılan operasyonlarda, sosyolog Pınar Selek’in de aralarında bulunduğu 15 kişi yakalanmıştı.
‘ŞİMDİ MUTLU OLMAK İSTİYORUM’
NTV’de canlı yayına bağlanan Pıanr Selek,karardan mutlu olduğunu dile getirdi.
Selek şunları söyledi; “Çok umutluyum diyordum, umut veriyordum ancak o kadar kötü olaylar da oldu ki içimden bir ama da vardı. Şimdi kötü şeyleri düşünmek istemiyorum ve mutlu olmak istiyorum. Hiç beklemediğimiz zamanlar da öyle kötü şeyler geldi ki başımıza, beklemediğimiz anda korkunç saldırılarla karşılaştık, bunlara karşı durmayı öğrendik ama şimdi bunları düşünmeyeceğim. Hukuk mücadelesi uzun bir yoldur, yılmamak lazım diyorduk. Babamın çok etkisi de var, avukatlarımın da. Babam ve kız kardeşimle daha konuşamadım. Galiba 1-2 saat sonra konuşacağız.”
BOMBA MI LPG Mİ TESPİTİ YAPILAMADI
Sanıklar hakkında açılan ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Haziran 2006 tarihli duruşmada karara bağlanan davada, sanıklardan Alaattin Öget, ”Devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, Abdülmecit Öztürk ile İsa Kaya ise aynı suçtan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme heyeti, Erdal Nayır’ın örgüt adına öldürülmesi eyleminde gözcülük yapan Kadriye Kübra Sevgi ile Heval Öztürk’e ”Yasa dışı örgüt üyesi olmak” suçundan 12,5’ar yıl hapis, Maşallah Yağan’a da Küçükyalı İdealtepe’de bir parka bomba koyduğu gerekçesiyle 5 ay hapis cezası verdi.
Mısır Çarşısı’ndaki patlamaya, bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı için sosyolog Pınar Selek ve sanıklardan Abdülmecit Öztürk’e bu konuya ilişkin ceza verilmesine gerek görmeyen mahkeme heyeti, Selek’in de aralarında bulunduğu ve ”Yasa dışı örgüte yardım ve yataklık etmek”le suçlanan 9 sanık hakkındaki davayı ise zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırdı.
Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 17 Nisan 2007 tarihli bozma ilamında, sanıklardan Kadriye Fikret Sevgi’ye ”Ek savunma hakkı verilmediği”, Heval Öztürk’e ilişkin de eksik inceleme yapıldığını kaydetti.
Sanık Abdülmecit Öztürk hakkında davanın iddianamesinde bulunmamasına rağmen ”Erdal Nayır’ı öldürme talimatı vermek” eyleminden hüküm kurulduğunu belirten ceza dairesi, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında ”Ceza verilmesine gerek olmadığı” yönündeki kararı da yerinde bulmadı.
PINAR SELEK BERAAT ETMİŞTİ
Bunun üzerine yeniden yapılan yargılamada mahkeme heyeti 23 Mayıs 2008 tarihinde Erdal Nayır’ın öldürülmesi eylemine ilişkin yargılanan sanıklardan Alaattin Öget’i eski TCK’nın 125. maddesi uyarınca ”Devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
Yine aynı olaya ilişkin yargılanan İsa Kaya’nın, aynı suçtan müebbet hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme heyeti, Kadriye Kübra Sevgi, Heval Öztürk ile Abdülmecit Öztürk’e, ”Yasa dışı örgüte üyesi olmak” suçundan 12,5’ar yıl, Maşallah Yağan’ı da Küçükyalı İdealtepe’deki bir parka bomba koyduğu gerekçesiyle 6 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı.
Mahkeme heyeti, Mısır Çarşısı’ndaki patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı için diğer sanıklardan sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk’ün bu suçtan beraatına hükmetti.
Selek’in eylemlerinin ”Yasa dışı örgüte yardım ve yataklık etmek” kapsamında kaldığını kaydeden mahkeme heyeti, Selek ve aynı suçtan yargılanan diğer sanıklar Suat Kayak, Erkan Öget, Menderes Öget, Alican Öget, Hasan Kılıçdoğan, Delibaş Arat, Ercan Alır ve Baran Öztürk hakkında, ”Yasa dışı örgüte üye olmak ve yardım yataklık etmek” suçlarından açılan kamu davasını zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırdı.
‘BOMBAYI SELEK VE ÖZTÜRK KOYDU’
Yerel mahkemenin hükmünü inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi 10 Mart 2009 tarihli kararında, Pınar Selek’in ”Sosyolojik araştırma yapma” adı altında silahlı terör örgütü üyeleri ile irtibata geçip Fransa ve Romanya’ya gittiği, siyasi eğitim ve kod adı aldığı, İstanbul’da ”Azat” kod adlı örgüt mensubu ile irtibat kurup bomba imal ettiği, diğer sanık Abdülmecit Öztürk ile beraber Mısır Çarsısı’na bomba koyduğu belirtildi.
Pınar Selek, Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk ve Kadriye Kübra Sevgi’nin eylemlerinin müebbet ağır hapis cezası öngören eski TCK’nın 125. maddesinde tanımlanan suçu oluşturacağı, hukuki durumlarının buna göre takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden suç vasfında ve delil değerlendirmesinde yanılgıya düşülerek hüküm kurulduğu belirtilen kararda, Maşallah Yağan’ın da bomba koyma eylemi bir bütün olarak değerlendirildiğinde TCK’nın 174. maddesi kapsamında kaldığı, ancak sanık hakkında 170. maddeden hüküm kurulduğuna yer verildi.
Kararda, belirtilen nedenlerle Pınar Selek, Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk, Kadriye Kübra Sevgi ve Maşallah Yağan hakkındaki hükmün bozulduğu kaydedildi.
BAŞSAVCILIĞIN İTİRAZI REDDİLDİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Daire’nin bu kararına Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk açısından itiraz etti.
Başsavcılığın itirazında, diğer sanık Abdülmecit Öztürk’ün, polis ifadesini kabul etmemesi üzerine alınan ek ifadesinde, eylemi Pınar’la birlikte gerçekleştirdiklerini söylediği, sanık Öztürk’ün bu şekildeki ifadelerinin yan delillerle desteklenmedikçe bir ”ikrar” olarak kabul edilemeyeceği belirtildi. İtiraz başvurusunda, patlamanın bir bomba nedeniyle olup olmadığının maddi bulgularla ve bilimsel olarak kanıtlanamadığı, olay yerine ilk giden bomba imha uzmanlarının tutanaklarında ve raporlarında bombaya dair bir bulguya rastlanılmadığının belirtildiği, dosya içerisinde bu ve buna benzer çok sayıda değerlendirme ve bilirkişi raporlarının bulunduğu, bütün bu raporlar göz önüne alındığında patlamanın nedeninin tam olarak tespit edilemediği kaydedildi.
Başsavcılık, bu nedenle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararının yerinde ve doğru olduğunu savunarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararının kaldırılmasını istedi.
Başsavcılığın itirazını reddeden Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 9. Daire’nin bozma kararının yerinde olduğuna hükmetti.
1169 Kez Görüntülendi. Etiketler: 127 » 2 » 7 » beraat » Çarşısı'nda » davada » de » eden » ilişkin » kez » kişinin » Mısır » öldüğü » patlamaya » Pınar » Selek » sosyolog » yaralandığı » yargılanacak » yenidenBENZER HABERLER