Son Dakika
Ülke genelinde saatler geri alınmadı. Sanırım artık alınmayacak. Bu vesile ile birçok kişiye sabah namazını kılma fırsatı doğdu. Sabah işe gitmeden önce biraz vakitlice kalkınca sanırım olur gibi. Denemekte yarar var. Tabi Allah nasip ederse kısmet diğer vakitleri de tamamlamak gerek, borçtan kurtulmak en güzeli. “Borç yiğidin kamçısı” ise şimdi yiğitliğimizi gösterelim. Gerisini zaten siz biliyorsunuz. Unutmayın Allah herkese namaz kılmayı nasip etmez. Bakalım size edecek mi? Peki, biz şimdi bize olan görevi, uyarı ve temenni görevini yaptık. Sıra siz, biz ve hepimizde…
Sabah namazının sünneti evde kılındığı takdirde Peygamber Efendimiz (asm)’in âdeti olan bir müstehap yerine getirilmiş olur ve sevabı da elde edilir. Fakat, her ikisi de camide kılındığı zaman bir mahzur teşkil etmez.
Yine Efendimiz (S.A.V.); “Kim sabah namazını kılarsa, o Allah’ın himayesindedir.” (İbn Mace) ve
“Sabah namazının 2 rekatı dünya ve içindekilerden hayırlıdır.” ( Müslim, Tirmizi)
Namaz, İslam dininde yer alan ve aklı yeten tüm Müslümanlara farz olan ibadettir. İnananlar için en önemli ibadetler arasında yer alan namaz bu kadar önemli olmasına rağmen gereken özen gösterilmemektedir. Peygamberimiz (S.A.V.) tarafından “dinin direği” olarak adlandırılan namaz konusunda, sabah namazının oldukça önemli bir yeri vardır.
“İnsanlar yatsı namazı ile sabah namazındaki fazilet ve sevabı bilselerdi, emekleyerek bile olsa mutlaka camiye, cemaate gelirlerdi.”
Buhârî, Ezân 9, 32; Müslim, Salât 129. Ayrıca bk. Tirmizî, Mevâkît 52; Nesâî, Mevâkît 22, Ezân 31
“Münafıklara sabah ve yatsı namazından daha ağır gelen hiçbir namaz yoktur. İnsanlar bu iki namazda ne kadar çok ecir ve sevap olduğunu bilselerdi, emekleyerek de olsa cemaate gelirlerdi.”
Buhârî, Mevâkît 20, Ezân 34; Müslim, Mesâcid 252. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 47; Nesâî, İmâmet 45; İbni Mâce, Mesâcid 18
Açıklamalar: Sabah ve yatsı namazları münafıkların çoğu kere camiye, cemaate gelmedikleri namazlardır. Bu özelliği sebebiyle mü’minle münafığı, ihlâs sahibi olanla nifak alâmeti taşıyanı ayırt etmede bu iki namaz bir ölçü kabul edilmiştir. Sabah namazı vakti uykudan uyanmanın çok zor olduğu, yatsı namazı vakti de yorgunluğun had safhaya varıp uykunun galip geldiği zamanlardır. Bu iki vakitte camiye ve cemaate gitmek gerçekten büyük bir azim ve gayreti gerektirir. Faziletinin daha üstün, sevabının daha çok olmasının sebeplerinin başında bu özellikler gelir. Çünkü zoru başarmanın ve güçlüğe göğüs germenin fazileti ve sevabı daha çoktur. Bu sebeple sabah ve yatsı namazında cemaate emekleyerek de olsa gelmek tavsiye edilmiştir ki, bu hususta ne kadar gayret gösterilmesi gerektiğinin mübalağalı bir tarzda ifade edilmesinden ibarettir. Beş vakit namazın her birinin farzlarının camide ve cemaatle kılınması tavsiye edilmişse de, sabah ile yatsı namazlarına farklı bir yer verildiği pek çok sahih rivayetten açıkça anlaşılmaktadır.
3. Emekleyerek ve sürünerek de olsa camiye, cemaate gelmeye özen göstermek gerekir.
751 Kez Görüntülendi.BENZER HABERLER