logo

Tedbirler İçin Toplanıldı

Tedbirler İçin Toplanıldı

Tedbirler İçin Toplanıldı

Muhtemel Taşkınları Önlemek Maksadıyla Alınacak Tedbirler Belirlendi.

Orman Ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Dere Yatağı Hiçbir Zaman İşgale Müsaade Etmez”dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kar erimeleri ve yağışlar neticesinde önümüzdeki günlerde meydana gelebilecek muhtemel taşkınları önlemek maksadıyla alınacak tedbirlerle alakalı istişare toplantısı düzenledi.

Toplantıya Bakanlığa bağlı DSİ Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Mili Parklar Genel Müdürlüğü ile bunlara bölge müdürleri video konferans yöntemiyle katıldı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, toplantıda Ocak ve Şubat aylarının çok soğuk ve geçmiş yıllara göre çok daha fazla yağışlı geçtiğini hatırlattı.

Ocak ve Şubat Aylarında Yağışlar Rekor Kırdı

Geçen yılın Kasım ve Aralık aylarında yağışlarda bir azalma olduğunu ifade eden

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 1 Ocak – 20 Şubat arasında ise yağışlarda % 60 artış olduğunu ve uzun yıllar ortalamasına göre rekor kırıldığını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, geçmiş yılların aynı dönemlerindeki yağışlara göre Marmara’da yüzde 21, Ege’de yüzde 68, Akdeniz’de yüzde 93, İç Anadolu’da yüzde 72, Karadeniz’de yüzde 39, Doğu Anadolu’da yüzde 40 ve Güneydoğu Anadolu’da yüzde 60’lık bir artış olduğuna dikkati çekti.

Prof. Dr. Eroğlu, barajlardaki doluluk oranlarına da değinerek, ”Barajlardaki eksiğimizi de tamamladık. Şu anda İstanbul’daki barajlarda yüzde 84 doluluk var. Ankara’da yüzde

22,2. Ancak Ankara’daki barajların kapasitesi çok büyük, bu sebeple problem yok. İzmir’de yüzde 54. Bursa’da yüzde 75 nispetinde doluluk oranları mevcut” dedi.

Türkiye genelindeki sulama maksatlı 185 adet barajda ise doluluk oranının yüzde 58’e ulaştığına işaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, enerji maksatlı barajlarda ise şu andaki doluluk oranının yüzde 49 olduğunu bildirdi.

Kar Kalınlıkları 2 Metreyi Buldu

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kar kalınlıklarının bazı yerlerde 2 metreyi bulduğunu da hatırlatarak, soğuk havaların 10-15 günde geçmesini ve sıcaklıkların yükselmesini tahmin ettiklerini anlattı. Ani sıcaklık yükselmesiyle birlikte karların eridiğini ve kuvvetli yağışlarla birlikte büyük debiler ve akımlar meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu durumun da sel baskınlarına sebep olabildiğini dile getirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, muhtemel taşkınlarda can ve mal kayıplarının yaşanmaması için başta Bakanlık teşkilatı olmak üzere valiliklerin, bütün kamu kurum ve kuruluşlarının, belediyelerin, il özel idarelerinin ve vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Başbakanımızın Taşkın Genelgelerine Riayet Edilmeli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın taşkınlarla alakalı olarak bugüne kadar iki kez genelge yayınladığını hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu genelgelere mutlaka riayet edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Derelerin DSİ Genel Müdürlüğü’nün olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Veysel Eroğlu, DSİ’den izin alınmadan derelerde hiçbir işlem yapılmaması gerekir dedi.

Yaşanacak Muhtemel Taşkınlara Karşı Bütün Valiliklere Genelge Gönderilecek

Bu hafta sonunda bütün valiliklere genelge göndermek suretiyle bütün kurumların alacakları tedbirleri açıkça ifade edeceklerine değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

”Taşkında ya da sel baskınında herhangi bir can ve mal kaybı olmasını istemiyoruz. O bakımdan tedbirlerin ciddi şekilde alınması gerekir. Bilhassa Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da sıcaklıkların yükselmesine paralel olarak sel baskınları olması muhtemeldir. Biz bunların nerelerde ne miktarda olabileceğini de belirleyeceğiz. Konuyla alakalı olarak derelerdeki kontrollerin hızlı bir şekilde yapılması lazım.

Dereler üzerine yapılan yanlış köprüler, menfezler, dere kenarlarına yapılan yollar, geçitler, bazen şişe ağzı gibi derenin önünü kapatmakta ve geri planda sel baskınlarına, can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Bütün derelerin, mutlaka gözden geçirilmesi ve herhangi bir kritik nokta varsa da onların belirlenerek, ilgili kurumlar marifetiyle bunların kaldırılmasının temini gerekmektedir. Özellikle dere yataklarında hafriyat toprakları varsa bunların derhal kaldırılması lazım. Maalesef geçmişte dere yatakları, bazı yerlerde çarpık yapılaşma neticesinde işgal edilmiş. Dereleri işgal eden bu vatandaşların da dikkatli olması lazım. En azından belediyelerin İmar Kanunu’nun 18. maddesini uygulamak suretiyle buraları en azından yeşil alan olarak ayırması lazım. DSİ tarafından belirlenen ve taşkın alanları dediğimiz alanlara herhangi bir yapı yapılması söz konusu olmaması lazım. Ama bunlara maalesef dikkat edilmiyor. DSİ’nin hesapları var. En azından 500 yıllık taşkın debisine göre derenin önünün açık olması lazım. Dere işgal ettiği alanı geri kazanır. Bunu unutmayalım. Dere yatağı hiçbir zaman işgale müsaade etmez.”

Çığ Tehlikesine Karşı da Uyardı

Prof. Dr. Eroğlu, bazı bölgelerde çığ tehlikesinin de mevcut olduğuna dikkati çekerek, ”Buna karşı da gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Önümüzdeki 10-15 gün boyunca taşkınlara ve çığ tehlikesine karşı son derece dikkatli olunmalıdır. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılacak uyarılar da dikkatle takip edilmelidir” diye konuştu.

1218 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

5+10 = ?