Salatalıklar Turşu Olma Yolculuğuna Başladı

MÜFİT ONBAŞI tarafından
07 Ağustos, 2013 17:04 tarihinde yayınlandı
0

Çubuk’ta iyi tarım uygulamalarıyla yetiştirilen salatalıkların toplanmasıyla birlikte meşhur Çubuk Turşusu turşu olma yolunda yolculuğa başladı.

İlçeyle adı adeta özdeşleşen turşunun yapımı için üretilen salatalıkların hasadı iki ay sürecek. Hasat için Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ilçeye gelen mevsimlik işçiler, her gün sabahın erken saatlerinde başladıkları mesailerine akşama kadar devam edecek. Aralarında Suriyeli mültecilerin de bulunduğu işçiler, hasat mevsimi boyunca konaklayacakları çadırlara yerleşti.

Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, ilçenin önemli geçim kaynaklarından biri olan turşu sektöründe kullanılmak üzere ekimi yapılan salatalıkların hasadına başlandığını söyledi.

HAVALARIN SERİN GİTMESİNDEN DOLAYI HASAT AZ

Bu yıl yaklaşık 3 bin dönümde salatalık ekimi yapıldığını ifade eden Benli, mahsulün bu yıl havaların serin gitmesi nedeniyle çok iyi olmadığını bildirdi.

Benli, şöyle konuştu: ”Bu sene 2013-2014 sezonu salatalık alımları başlamıştır, turşu kurmaya da başladık. Bu sene hava şartlarından dolayı salatalık ve sebze az oluyor. Geçen seneye kıyasla yüzde 30 ila 40 oranında salatalık ekiminde düşüş var. Hava şartlarından dolayı fiyatlar biraz yüksek seyrediyor. Şuanda 0 ve 1 numara salatalık 1,60 TL civarında, 2 numara 1,00 TL arasında, 3 numara ise 0,60 TL arasında alıcı buluyor. Geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 20 artış oldu. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 bin dönüm salatalık ekilmişti. Bu sene yaklaşık 3 bin dönüm salatalık ekildi.”

-Turşu fiyatlarında artış bekleniyor

Salatalık hasadına yeni başlandığını ve sebze fiyatlarının istikrarlı seyretmediğinden dolayı turşu satış fiyatlarının henüz belirlenmediğini vurgulayan Benli, ”Sebze fiyatları istikrarlı gitmediği için yeni mahsul turşu fiyatlarını henüz belirleyemedik. Maliyetlerdeki artış nedeniyle bu sene turşu fiyatları biraz yüksek olacak. Benim buradan önerim turşu almak isteyenler bu sene turşularını erken alsınlar. Bu yıl Ocak ayından sonra Çubuk turşusu kalmayabilir” dedi.

-Turşu festivali için gece gündüz çalışıyorlar

Geleneksel Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’ne hazırlık için yoğun bir şekilde turşu üretmeye çalıştıklarını anlatan imalatçı Hacıali Koç, ”Pancar, lahana, domates, acı biber, tatlı biber, kelek, sarımsak ve salatalık gibi bütün çeşitleri festivale yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl festivalde farklı olarak yeşil domates dolması turşusunu ve sosyete salatasını satışa sunacağız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Haber Sıralaması

Yazı bulunamadı

Namaz Vakitleri

Ankara
17
Haziran Çarşamba
1448 HİCRİ Muharrem 2
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
03:17
  Güneş
05:13
  Öğle
12:54
  İkindi
16:52
  Akşam
20:26
  Yatsı
22:14

Video Haberler

Haber Sıralaması

Yazı bulunamadı

Video Haberler

Ankara Ziraat Odaları; hububat alım fiyatları çiftçimizi üzdü

MÜFİT ONBAŞI Avatarı
MÜFİT ONBAŞI tarafından
07 Haziran, 2026 16:20 tarihinde yayınlandı
0

Ankara Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Zekai Köseoğlu TMO alım fiyatları ile ilgili basın açıklama yaptı.

Köseoğlu açıklamasında; “Çiftçi sayımız ülke nüfusunun yüzde iki buçuğuna düşmüşken çiftçi yaş ortalaması 60’lara dayanmışken çiftçi çocukları tarımın gelir seviyesinin düşük olmasından köyde kalmaz iken köyler virane yaşanmaz hale gelmişken TMO’nun 2026 yılı hububat alım fiyatları çiftçimizi üzmüş çalışma üretme şevkini kırmıştır. 2026 yılı üretici fiyatlarındaki artış %26 civarında iken ASGARİ ÜCRETE %27 zam yapılmış iken 2025 yılı ile 2026 yılı üretim maliyetleri arasında %30 bir artış var iken buğday alım fiyatını 2025 yılı fiyatına göre %22,22 artışla 16,500 TL ye 2025 yılı arpa alım fiyatına göre %15,9 artışla 12,750 TL açıklanması çiftçimizi gerçekten üzmüştür tarımın geleceğini köylerin geleceğini risk altına sokmuştur” dedi. Köseoğlu açıklamasının devamında; “Başkent Ankaramız tarımsal arazi varlığı olarak ülkemizin ikinci büyük ili hububat üretimi olarak da ülkemizin ikinci büyük ili 45 bin çiftçimizle üretim yapıyoruz 45 bin çiftçimiz özlemle tatmin edici bir fiyat bekliyordu. Bilhassa Ankara’mız ülkemizin en az yağış alan bölgesi verimde en az alan ilimiz yılda en fazla bir ürün üretebilen çiftçimiz bu fiyatlardan en çok etkilenen Ankara çiftçisi olacak. Çiftçimiz 2027 üretim yılına gübrede %70 mazotta %55 gibi bir artışla girecek açıklanan bu fiyatlar 2027 üretimini de etkileyecek. Mahsul bedellerinin 45 günde ödenmesi çiftçimizi zora sokacak borç vadeleri büyük bir oranda harman vadedir bu uygulama çiftçimizi serbest piyasaya yönlendirecek buğday fiyatlarının 14-15 TL bandında seyretmesine neden olacaktır. Unutulmamalıdır ki ülkemizin huzurunun ve mutluluğunun tek teminatı tarım sektörüdür insanlarımızın karnını doyuramazsak huzurlu bir toplum olamayız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Haber Sıralaması

Yazı bulunamadı

Namaz Vakitleri

Ankara
17
Haziran Çarşamba
1448 HİCRİ Muharrem 2
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
03:17
  Güneş
05:13
  Öğle
12:54
  İkindi
16:52
  Akşam
20:26
  Yatsı
22:14

Video Haberler

Haber Sıralaması

Yazı bulunamadı

Video Haberler