Taha
•Haber yazarının emeğine sağlık.
Türkiye’nin Yeni Nesil Sualtı Gözcüsü: STM NETA 300 ile Denizlerde Güvenli Adımlar
Türkiye’nin savunma sanayisinde ileri teknolojiler geliştiren STM, yerli ve milli İnsansız Otonom Sualtı Aracı STM NETA 300 ile denizlerde güvenliği üst düzeye taşıyor. İlk kez SAHA EXPO 2024’te tanıtılan STM NETA 300, Türk mühendislerinin elinden çıkan en son teknolojik yeniliklerle donatılmış durumda. Mayın taraması ve deniz altı güvenliği gibi kritik alanlarda görev yapabilen bu araç, modüler ve esnek tasarımı sayesinde hem askeri hem de sivil operasyonlarda etkin bir şekilde kullanılabiliyor.
STM NETA 300, 300 metre derinliğe kadar görev yapabilme kapasitesiyle dikkat çekiyor. Mayın Karşı Tedbirleri (MKT) başta olmak üzere, arama-kurtarma, istihbarat toplama, keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılmak üzere geliştirildi. İleri seviye yandan taramalı sonar ve hassas navigasyon sistemleri ile donatılmış olan bu sualtı aracı, denizlerdeki mayın gibi tehditlerin hızlı ve etkin bir şekilde tespit edilmesini sağlıyor. Opsiyonel Sentetik Açıklıklı Sonar (SAS) teknolojisi ile donatılabilen STM NETA 300, geniş alanları yüksek çözünürlüklü tarama yaparak tarayabiliyor. Bu özellikleri sayesinde askeri harekatlarda ve liman güvenliğinde oldukça etkili bir çözüm sunuyor.
Arama ve Kurtarma (AK) operasyonlarında kullanılmak üzere de optimize edilen STM NETA 300, her görevde belirlenen arama alanlarını etkili bir şekilde tarayarak kurtarma operasyonlarında önemli bir rol üstleniyor. Bu özelliği sayesinde, sualtında hızlı manevra kabiliyeti ve doğru veriler sunarak olası felaket durumlarında hayat kurtarıcı bir araç haline geliyor.
Yerli ve milli tasarıma sahip olan STM NETA 300, modüler yapısı sayesinde farklı görev gereksinimlerine uyarlanabilir. 70 kg’lık temel konfigürasyondan 85 kg’a kadar değişen yapısıyla, çeşitli harekat türleri ve sualtı güvenlik uygulamaları için özelleştirilebiliyor. Ayrıca, lityum-iyon bataryalarla donatılan bu sualtı aracı, 24 saate kadar kesintisiz operasyon yapabilme kapasitesine sahip. Azami 5 deniz mili hız yapabilen STM NETA 300, yüksek performansı ve uzun görev süresiyle geniş bir kullanım yelpazesi sunuyor.
STM NETA 300, askeri harekatlarda; denizaltı savunma, patlayıcı maddelerin imhası ve liman güvenliği gibi kritik görevleri desteklerken, sivil uygulamalarda ise boru hatlarının incelenmesi, deniz üstü enerji kaynaklarının gözlemlenmesi ve deniz arkeolojisi gibi alanlarda kullanılabiliyor. Böylece, sadece askeri alanda değil, sivil endüstrilerde de Türkiye’nin deniz altı teknolojilerinde bağımsızlığını güçlendirmeyi hedefliyor.
Türkiye’nin deniz altı teknolojilerinde bağımsızlığını artıran STM NETA 300, sunduğu geniş yeteneklerle yerli savunma sanayisinde büyük bir boşluğu dolduruyor. Türk mühendislerinin ürettiği bu teknoloji harikası araç, donanmamızın ve sahil güvenlik birimlerinin ihtiyaç duyduğu yenilikçi çözümleri sağlıyor. STM NETA 300, Türkiye’nin denizlerdeki gücünü artırarak Mavi Vatan’da güvenliği sağlamak için büyük bir adım olarak görülüyor.
STM NETA 300, Türkiye’nin sualtı güvenliği ve denizcilikte bağımsızlık hedefleri doğrultusunda geliştirilen etkileyici bir mühendislik örneği olarak savunma sanayiinde önemli bir yer edinmeyi hedefliyor. Türkiye’nin savunma kapasitesini artırarak global arenada rekabet gücünü pekiştirecek bu inovatif araç, deniz güvenliğinde ülkemize yeni bir güç katıyor.
Haber Yazarı: Mert ONBAŞI
Ülkemizde şuan sosyal medya kullanıcıları internet ortamında şuan tek mecra haline gelen sosyal medya adresi İnstagram da sahte hesaplara bilmeyerek taklit hesap açıp emek hırsızlığı yaparak takipçilerini dolandırıyorlar. Bu işlemi öncesi tam güven sağlayarak kolaylıkla yapabiliyorlar.
Bunun bir örneğini açıklayacak olursak; sanal ürün, gerçekte ellerinde ürün yok. Yüksek hitli takipçisi dolu dolu bir sayfa açarak bu işlemi yapıyorlar. Piyasaya göre uygun fiyatlı ürünler. Müşteri memnuniyetini sağlamak için yapılan etkili video çekimleri. Giyim ve elbise adına her şey düşünülmüş. Profesyonellik ön plana çıkmış. Müşteri mesaj ve sorularına hemen cevap veriyorlar. Sahte vergi levhası, müşteri güvenini kazanacak her şeyi yapmışlar. İnsanların zaaflarından yaralanıp, dolandırıp mağdur ediyorlar. Çok iyi çalışılmış bir sistem düzeneği kurmuşlar. Size güveni tam veriyorlar. Tipik dolandırıcı sistemi işte. Sizden ödemeyi alıyorlar. Sizi Whatsap üzerinden arıyorlar. Daha sonra muhasebe e ticaret sistemine gelmedi, olmadı diyerek kafa karıştıran işlemler ile parayı iade edeceğiz bahanesiyle sizden banka hesap hareketleri, e-mail bilgilerinizi ve içinde para olan alternatif banka bilgilerinize ulaşmaya çalışıyorlar. İnsanlar bu tür para kaptırıyor. Sonrasında telefonlar ve adres size otomatik kapanıyor, boş bir sayfa oluyor. Canın sıkılması moralinin ve sağlığının bozulması da yanına kar kalıyor. Gün geçtikçe İnstagram güvenilirliğini yitiriyor. Tabi oda işini yapıyor yapmaya da devam edecek burası kapansa bile yenisini açacak kaldığı yerden insanları sömürmeye kandırmaya devam edecek vicdan ar-namus olmayan kişiler asıl sıkıntı insanlar arası güven kaybı. Güven kaybetmektense para kaybetmeyi tercih yerine yapılan bir dolandırıcılık sistemi kurmuşlar. Bayram öncesi ve sonrası bu tür dolandırıcılık işlerini dikkat etmeniz dileği ile.
Aşağıda örnek bir dolandırıcı bilgileri veriyoruz:
Taklit ettiği sahte adresi: Güven, Adnan Kahveci Blv. no: 79/A, Güngören/İstanbul, Türkiye, Istanbul, Turkey 34160
Cep No: 0551 836 93 26
Whatsap No: Ferdi Ö. 0546 677 35 97
Taklit ettiği sahte Vergi Levhasındaki isim: Elif Arslan
Ödeme yapılacak hesap: Kardelen Sude Sütçü: TR33 0009 9038 8770 4300 1000 01
Taklit ettiği Web adresi: lamelif.com

Taha
•Haber yazarının emeğine sağlık.
Mert
•Savunma sanayimiz için önemli bir gelişme, emeği geçen tüm mühendis ve çalışanlarımıza minnet borçluyuz. Allah daim etsin inşallah.